Het Openbaar Ministerie in het Caribisch gebied (“OM Carib”) bestaat uit het Parket van de Procureur Generaal (PPG) en de parketten van Curaçao, van Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES). Aruba heeft haar eigen Openbaar Ministerie (OM Aruba). Het OM Carib is belast met de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde van deze (ei)landen en met de andere bij de wet vastgestelde taken voor deze (ei)landen. Aan het hoofd van het OM Carib staat de Procureur-generaal (PG). Zie voor meer informatie over de formele vormgeving de Rijkswet openbare ministeries.
De CRO coördineert de algemene rechercheprocessen, bewaakt de kwaliteit hiervan en adviseert en ondersteunt de PG op juridisch gebied.
De CRO is verantwoordelijk voor de capaciteitsverdeling en tactische sturing op de onderzoeken van de lokale politiekorpsen van Sint Maarten (KPSM), Curaçao (KPC) en de BES (KPCN), die van het Recherchesamenwerkingsteam (RST), die van de Landsrecherches van Sint Maarten en Curaçao en die van de Rijksrecherche op de BES. De CRO is voorzitter van de stuurgroepen van al deze organisaties en is als zodanig belast met het monitoren van de voortgang en de kwaliteit van de onderzoeken die zij uitvoeren. Een resultaatgerichte en diplomatieke benadering met ruimte voor innovatie en netwerkend samenwerken staan daarin centraal.
De CRO ziet er op toe dat er voldoende samenhang is in de wijze van opsporing van de (interinsulaire) grensoverschrijdende en de ondermijnende criminaliteit tussen de verschillende landen en verschillende opsporingsdiensten. Daartoe werk je als CRO nauw samen met de coördinerend informatie officier (CIO) en ontwikkel je (strafvorderlijk) beleid in samenwerking met de afdeling Beleid & Strategie van het PPG.
Je bent eerste aanspreekpunt voor de officieren van justitie voor wat betreft de inzet van ingrijpende bijzondere opsporingsbevoegdheden en adviseert de PG over de inzet daarvan. Je fungeert als klankbord en tegenspreker in grootschalige, complexe en gevoelige opsporingsonderzoeken, in eerste en in tweede aanleg. Je vervult de “klassieke” taken van Rechercheofficier van Justitie, maar in een totaal andere politiek-bestuurlijke context dan in Nederland.
Tot slot maak je deel uit van het Management Team van het OM Carib.
Je hebt ruime ervaring met criminaliteitsbestrijding, een brede actuele kennis van wet- en regelgeving over onder meer formeel en materieel strafrecht, aanwijzingen en richtlijnen, jurisprudentie, theorie en praktijk inzake handhaving en veiligheid. Voorts heb je ervaring vanuit OM-perspectief in het omgaan met politiek-bestuurlijke, financieel-economische, sociale en maatschappelijke vraagstukken en ontwikkelingen.
Je bent in staat om te denken buiten de gebaande paden. Je kunt goed luisteren en bent gedreven, innovatief, flexibel, analytisch, besluitvaardig, strijdvaardig, diplomatiek en sensitief. Vanwege de aard van de zaken is omgevingsbewustzijn, organisatie- en politieke sensitiviteit belangrijk. Van jou als CRO wordt naast een innovatieve en creatieve denkwijze, besluitvaardigheid en een grote mate van juridische en praktische durf verwacht. Je bent een krachtig, gedreven en energiek persoon die zowel binnen als buiten het Openbaar Ministerie het Parket van de Procureur-Generaal, vertegenwoordigt. Ook heb je een goed ontwikkeld vermogen om gevoelige kwesties te herkennen en communiceert daar actief over met de PG en de andere keyplayers.
Daarnaast beschik je over aanpassing- en inlevingsvermogen, heb je affiniteit met een multiculturele werkomgeving en kan je makkelijk in een internationale omgeving opereren. Je beschikt over het vermogen om als OM’er te werken met en binnen een overheidsapparaat dat vanwege de kleinschaligheid, de economische uitdagingen en de nauwe vervlechting met de gemeenschap kwetsbaar is. Deze complexiteit brengt soms de nodige dynamiek met zich en daar kan je goed mee omgaan. Tenslotte ben je bovenal integer.
De functie van CRO voor de landen Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba is één van de meest veelzijdige en uitdagende functies bij het Openbaar Ministerie in de Carib. Het werken voor drie verschillende landen maakt de functie zowel inhoudelijk uitdagend als ook uniek.
Integer, onafhankelijk in denken | krachtig, gedreven en energiek | overtuigend en besluitvaardig | innovatieve en creatieve denkwijze | bestuurlijk en cultureel sensitief | delegerend vermogen | omgevingsbewust | besluitvaardig en verbindend
Ben je enthousiast om onze nieuwe collega te worden? Solliciteren kan tot en met 15 februari 2023 via de "solliciteren" button. Je kunt jouw motivatiebrief en CV (in PDF) richten aan dhr. F. van Neerbos, HR manager.
Naast een aantal gesprekken kan een medische keuring, een assessment, een referentie-, een antecedenten- en/of een veiligheidsonderzoek deel uit maken van de selectieprocedure. Wij bieden je een functie in een dynamische omgeving. De bezoldiging is afhankelijk van relevante kennis en ervaring, conform het Rijksbesluit rechtspositie leden openbare ministeries.
Voor meer informatie met betrekking tot de vacature kan contact worden opgenomen met de heer mr. Bart Schmitz, Coördinerend Rechercheofficier van Justitie (CRO), of met dhr. mr. Ton Maan, Procureur-generaal, via telefoonnummer +5999 434 2150.
Je wordt verzocht om -gelet op de voortgang van de procedure– je telefoonnummer en e-mailadres in je sollicitatiebrief op te nemen. Sollicitanten vanuit het Nederlandse OM gaan voor de duur van de benoeming (3 jaar) met buitengewoon (onbetaald) verlof bij het Nederlandse OM. Je uitzending moet kunnen rekenen op de instemming van je eigen parketleiding en van het Parket Generaal.
De gewenste startdatum is medio 2023.