Het Caribisch deel van het Koninkrijk bestaat uit de autonome Landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de drie openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Caribisch Nederland). De Openbaar Ministeries zijn belast met de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde, zoals de opsporing en vervolging van strafbare feiten, en toezicht op de uitvoering (executie) van strafvonnissen in Curaçao, Sint Maarten en Caribisch Nederland. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een nadrukkelijke rol als het gaat over het primaire proces, de interne en externe kwaliteit en innovatie van de rechtshandhaving. De Procureur-Generaal is eindverantwoordelijke van de Caribische OM-organisatie. Zie ook: Rijkswet openbare ministeries.
De strafrechtshandhaving in Caribisch Nederland wordt uitgevoerd door het Parket in Eerste Aanleg van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (Parket BES). Het Parket BES is geen onderdeel van het Openbaar Ministerie in Nederland, maar valt onder de verantwoordelijkheid van de Procureur-generaal van het Openbaar Ministerie van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius & Saba (‘OM Carib’). De Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid is politiek gezien eindverantwoordelijk voor het op de BES eilanden gevoerde beleid en de uitoefening van taken.
Voor de drie eilanden en primair vanuit en op standplaats Bonaire ben je belast met het doen van onderzoeken en zittingen. De BES-criminaliteit bestaat voornamelijk uit ZSM- en ZSM+-zaken. Daarnaast is er regelmatig sprake van zware/zwaardere delicten, al dan niet in de vorm van projectmatige onderzoeken. Denk hierbij aan onderzoeken naar het witwassen van geld, mensenhandel en andere vormen van ondermijnende criminaliteit. Ervaring met deze onderwerpen is een pre. Als BES-officier van justitie doe je namelijk al deze soorten zaken. Daarnaast wordt van je verwacht dat je een rol kunt spelen in de professionalisering van de politie. Hierbij gaat het om diverse werkprocessen, zowel gericht op opsporing als vervolging. Ook ben je bereid om je actief in te zetten bij projecten (bijv. het invoeren van een ZSM-achtig proces en GTPA-aanpak).
De functie biedt je veel ontwikkelingskansen op zowel professioneel als op persoonlijk gebied en het werken in de justitiële en bestuurlijke keten in Caribisch Nederland is een bijzondere, uitdagende en boeiende ervaring.
Integer, onafhankelijk en vervult consequent een voorbeeldrol | teamplayer | creatief | besluitvaardig | organisatietalent | bestuurlijk sensitief | delegerend vermogen | omgevingsbewust
Naast een aantal gesprekken kan een medische keuring, een assessment, een referentie-, een antecedenten- en/of een veiligheidsonderzoek deel uit maken van de selectieprocedure. Wij bieden je een functie in een dynamische omgeving. De bezoldiging is afhankelijk van relevante kennis en ervaring, conform het Rijksbesluit rechtspositie leden openbare ministeries. Voor meer informatie over de functie kan contact worden opgenomen met dhr. Guillano Schoop, wnd. Hoofdofficier van Justitie, via telefoonnummer +599 9 434 2100 of +5997 178626.
Je wordt verzocht om -gelet op de voortgang van de procedure– je telefoonnummer en e-mailadres in je sollicitatiebrief op te nemen.Sollicitanten vanuit het Nederlandse OM gaan voor de duur van de benoeming (3 jaar) met buitengewoon (onbetaald) verlof bij het Nederlandse OM. Je uitzending moet kunnen rekenen op de instemming van je eigen parketleiding en van het Parket Generaal.
De gewenste startdatum is begin 2023.