Het Openbaar Ministerie in het Caribisch gebied (OM Carib) bestaat uit het Parket van de Procureur Generaal (PPG) en de parketten van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Aruba heeft haar eigen Openbaar Ministerie (OM Aruba). Het OM Carib is belast met de strafrechtelijke handhaving van de rechtsorde en met andere bij de wet vastgestelde taken op deze eilanden. Aan het hoofd van het OM Carib staat de Procureur-generaal (PG). Zie ook: Rijkswet openbare ministeries.
Over Sint Maarten
Sint Maarten is een minder bekend (ei)land binnen het Koninkrijk. Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius behoren tot de Bovenwindse eilanden en liggen veel noordelijker dan Curacao, Bonaire en Aruba. Sint Maarten heeft een sterke Caribische sfeer. Sint Maarten is heuvelachtig en groen, de stranden zijn wit. Sint Maarten kenmerkt zich door de verdeling in een Frans-, en Nederlands deel. Het eiland wordt bevolkt door mensen uit alle windstreken van de wereld. De voertaal aan de Nederlandse kant is Nederlands en Engels. Van alle Caribische eilanden staat Sint Maarten bekend als het meest culinaire eiland.
Je bent gericht op een intensieve samenwerking met collega’s en ketenpartners, resultaatgericht, collegiaal en besluitvaardig. Sint Maarten is een “melting-pot” van vele bevolkingsgroepen, dat vergt flexibiliteit, interesse in andere culturen en aanpassings- en inlevingsvermogen. Omdat het OM onder relatief hoge druk van de media en politiek staat is het afbreukrisico behoorlijk en wordt dus een groot beroep gedaan op je stressbestendigheid en omgevingsbewust-zijn. In je primaire taak als officier van justitie zal je samen met de andere officieren belast worden met onderzoeken die een breed scala betreffen en uiteen lopen van veel voorkomende tot zware (grensoverschrijdende) criminaliteit.
Vanwege de schaal van ons parket zal het gehele palet aan onderzoeken en strafzaken deel uit maken van je werkzaamheden, van veel voorkomende criminaliteit, high-impact crime en de zware en georganiseerde criminaliteit. TGO-ervaring en ervaring in de aansturing van grote (financiële) onderzoeken strekken tot aanbeveling. Je draagt een steentje bij in het vormgeven van een integrale aanpak vanuit een netwerk van (sociaal-maatschappelijke) partners die allen betrokken zijn op de veiligheidsproblemen op Sint Maarten. Je werkt zeer regelmatig samen in onderzoeken met de autoriteiten van het Franse deel van Sint Maarten en met de andere omliggende eilanden
Daarnaast ben je TCI (CID genoemd op Sint Maarten) -officier voor Sint Maarten. Dit betekent dat je verantwoordelijk bent voor alle criminele inlichtingen en leiding geeft aan de criminele inlichtingen diensten. In de afgelopen jaren heeft de samenwerking tussen de diensten steeds meer vorm gekregen. In deze functie werk je samen met de diensten aan het verkrijgen van een goed criminaliteitsbeeld op Sint Maarten. Het betekent ook dat je goed op de hoogte moet zijn van alle zaken en onderzoeken die zich op het eiland afspelen. Sint Maarten heeft vier criminele inlichtingen diensten: CID/TCI KPSM (van het lokale politiekorps), Kustwacht, RST (Recherche samenwerkingsteam) en Landsrecherche (= rijksrecherche). Elke dienst heeft zijn eigen runners en teamhoofd. Dat betekent dat de groep waar je als TCI-officier mee werkt en waar leiding aan wordt gegeven groot en verscheiden is. Vanwege de ligging van Sint Maarten en de lokale criminaliteitsbeelden heeft het CID/TCI-werk een groot internationaal aspect. Op intelligence niveau houd je contact en werk je samen met onder meer de intelligence diensten van o.a. Anguilla, St. Kitts, de Amerikaanse en de Britse Maagdeneilanden, het Franse deel van Sint Maarten en andere omliggende eilanden. Verder is er een nauwe samenwerking met Amerikaanse inlichtingendiensten zoals Drugs Enforcement Administration (DEA) en Homeland Security (HSI). Reizen is dus ook echt een onderdeel van het werk. Tot slot houd je als TCI-officier goed contact met de TCI-officieren van Curaçao, Aruba en de BES. Naast het TCI werk houd je je ook bezig met de informatie unit op Sint Maarten, gelet op de verwevenheid van beide portefeuilles zorgt dit voor de meeste effectieve inzet van jou als officier en de informatie
Integer | professioneel | omgevingsgericht | transparant | zorgvuldig | teamplayer | lef en doorzettingsvermogen | eigenaarschap, visie, ondernemerschap en onafhankelijkheid | avontuurlijk , analytisch sterk, gedreven en een sterk gevoel voor rechtvaardigheid
Ben je enthousiast om onze nieuwe collega te worden? Solliciteren kan tot en met 7 september 2024 via onze website. Je kunt jouw motivatiebrief en CV richten aan dhr. F. van Neerbos, HR manager.
Voor meer informatie over de functie kan contact worden opgenomen met mevrouw H. Buist, Hoofdofficier van Justitie, via Hieke.Buist@OMCarib.org, e.o. mevrouw M. Oudendijk, Officier van Justitie, via Marry.Oudendijk@OMCarib.org. Denk hierbij aan het tijdsverschil van -6 uur!
Je wordt verzocht om -gelet op de voortgang van de procedure– je telefoonnummer en e-mailadres in je sollicitatiebrief op te nemen.
Sollicitanten vanuit het Nederlandse OM gaan voor de duur van de benoeming (4 jaar) met buitengewoon (onbetaald) verlof bij het Nederlandse OM. Je uitzending moet kunnen rekenen op de instemming van je eigen parketleiding en van het Parket Generaal.
De gewenste startdatum is begin 2025